Lillsjön
Foto: Magnus Sannebro
Lillsjön ligger i ett mindre parkområde strax söder om Bromma flygplats och omges av bebyggelse, trafikleder, koloniområden och mindre industrier. Större, definierade tillflöden saknas, två dagvattenledningar mynnar i den västra delen av sjön. Lillsjön står via en kort kanal i fri förbindelse med Margretelundsviken som är en del av Ulvsundasjön (Mälaren).
Läs mer om miljötillståndet nedan, och klicka på fliken "Åtgärder" för att läsa om genomförda, pågående och planerade åtgärder.
- Indikatorer
- Åtgärder
Lillsjöns miljötillstånd
Halterna av fosfor och kväve har minskat sedan 1970-talet men vattnet är fortfarande mycket näringsrikt. Klorofyllhalten är extremt hög och siktdjupet är därför mycket litet, under sommaren ca 0,5 meter. Bakterietalen är låga. Minskningen av näringshalterna i sjövattnet beror troligen på förbättringar av avloppsnätet som gjordes under 1980-talet. Orenat avloppsvatten antas dock fortfarande komma till sjön från koloniområdena.
Blågröna alger förekommer i stort antal under sommaren och syrehalterna är ibland låga i bottenvattnet. Under vintern är syrehalterna mycket låga och svavelväte kan förekomma i en stor del av vattenmassan.
Sedimenten innehåller höga halter av koppar och nickel medan övriga metallhalter är måttliga. PCB-halterna är mycket höga och PAH-halterna är måttliga.
Indikatorer - ekologisk status
Totalfosfor i sjöar
Siktdjup i sjöar
Klorofyll a, sjöar
Syrehalt i bottenvatten
Temperatur i ytvatten
Försurning, sjöar
Bly i sediment
Kadmium i sediment
TBT i sediment
Övriga indikatorer
Totalkväve, sjöar
Bakterier, sjöar
Koppar i sediment
Antal fiskarter
- Jenny Pirard, Miljöförvaltningen
Hydrologiska fakta
- Tillrinningsområdets yta: 104 ha
- Sjöyta: 10,7 ha
- Sjövolym: 196 000 m3
- Omsättningstid: svår att beräkna då vattenutbytet med Mälaren är okänt.
- Största djup: 3,0 m
- Medeldjup: 2,0 m