Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

Metod för uppföljning av byggavfall

Kontor, tjänstepersoner
Foto: Lennart Johansson
Åtgärd CB.4

Åtgärd 1.4: Implementera metod för uppföljning av mängden byggavfall på bolagsnivå såväl som stadsövergripande nivå.

Utmaningen

För att kunna sätta mål och ställa krav på minskad mängd byggavfall behöver staden veta hur mycket byggfall uppdelat i olika fraktioner som genereras från egna byggprojekt. I dagsläget finns generellt inte denna kunskap. Avfallsfraktioner redovisas ofta i projekten men utmaningen är att olika avfallsaktörer har olika benämningar på fraktionerna och redovisar på olika sätt vilket gör det svårt att jämföra olika projekt. Det saknas ett standardardiserat sätt för uppföljning. Byggföretagens ”Resurs- och avfallsriktlinjer för byggande och rivning” hänvisar till Återvinningsindustriernas så kallade BEast-lista för fraktionsbenämningar och artikelstruktur så det finns en standard, men problemet är att den inte används fullt ut i branschen. Staden behöver kunna mäta byggavfallet för att kunna sätta relevanta mål, ställa krav och styra mot förbättringar. Kunskap om mängden byggfall kan dessutom bidra till att synliggöra kostnaden samt miljöpåverkan från byggavfallet.

Åtgärden

Staden samverkar med branschen för att Byggföretagens ”Resurs- och avfallsriktlinjer för byggande och rivning” ska börja användas i branschen gällande lika fraktionsbenämningar samt samverkar med branschen för att skapa en likartad metod för uppföljning av byggavfall. Uppföljningen av byggavfall bör inledningsvis omfatta nyproduktion, men därefter även ombyggnads- och rivningsprojekt. Stadens gemensamma avfallskrav måste kompletteras med krav på att byggentreprenörerna ställer krav på anlitade avfallsentreprenörer så de redovisar byggavfallsfraktionerna på det av staden anvisade standardiserade sättet. På sikt ska alla stadens byggprojekt redovisas enligt standard. Staden skapar system och rutiner för att på sikt följa upp avfallsmängder och fraktioner centralt. Fördelen med att använda en standard är att även privata byggaktörer kan följa efter. Det skulle förenkla för avfallsentreprenörerna, som idag är tvungna att bygga kundanpassade redovisningar. När statistik väl finns framme kan staden också börja sätta mål och ställa lämpliga krav på till exempel kg byggavfall per BTA beroende på typ av byggprojekt.

Genomförande

Metoden ska vara implementerad senast 2022. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för att utreda och implementera metoden, i nära samarbete med styrelserna för Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa och SISAB, fastighetsnämnden och exploateringsnämnden.

Ansvarig organisation
  • Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Aktör
  • Exploateringsnämnden
  • Familjebostäder
  • Fastighetsnämnden
  • Micasa
  • SISAB
  • Stockholmshem
  • Svenska Bostäder
Uppdaterad: 2022-03-23