Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

Vägledning för projektering vid ombyggnad

Sergels torg
Foto: Lennart Johansson
Åtgärd CB.12

Åtgärd 4.1: Utforma gemensam vägledning för projektering med cirkulära principer vid ombyggnad

Utmaningen

De flesta ombyggnader sker idag utifrån linjära principer. För att ge förutsättningar för cirkulära ombyggnader behöver man redan i planering- och projekteringsskedet utforma ombyggnationen så att mängden avfall kan minimeras och tar tillvara möjligheten till återbruk och bevarande.

Stadens byggande förvaltningar och bolag behöver vid upphandling av berörda konsulttjänster och totalentreprenader ställa krav på kompetens inom cirkulärt byggande så att projekteringen kan utföras med målsättningen att minimera uppkomsten av avfall vid ombyggnation.

Vid ombyggnad eller rivning av byggnad kan projektets loggbok med tillhörande dokumentation om respektive vara (byggvarudeklaration, säkerhetsdatablad, miljödeklaration (EPD) etc.) användas för att förenkla demontering, återbruk, återvinning och avfallshantering. Byggvarubedömningen (BVB) kan användas för att välja material med hög andel återvunnet material. Detta står angivet i byggvarudeklarationen i bedömningen för produkt.

Åtgärden

Stadens byggande bolag tar fram en gemensam vägledning för arkitekter och projektörer. Vägledningen ska underlätta projektering av ombyggnadsprojekt till cirkularitet. Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer, bilaga 16, kan med fördel användas som verktyg. Vartefter som erfarenheter erhålls kan vägledningen kompletteras och goda exempel samlas in. I ett andra skede kan staden ställa mer skarpa krav på att arkitekter och projektörer ska följa vägledningen. Utveckling och omprövning av dessa krav behöver ske kontinuerligt.

Genomförande

Senast 2022 har en gemensam vägledning tagits fram som därefter utvecklas kontinuerligt. Styrelserna för Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa och SISAB och fastighetsnämnden ansvarar för att upprätta den gemensamma vägledningen med stöd av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Ansvarig organisation
  • Familjebostäder
  • Fastighetsnämnden
  • Micasa
  • SISAB
  • Stockholmshem
  • Svenska Bostäder
Aktör
  • Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Uppdaterad: 2021-11-01