Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

Stadsodling i Högdalen

Skördetid!       Foto: Hållbara kartan, Stockholms stad
Skördetid! Foto: Hållbara kartan, Stockholms stad
Åtgärd TEMA.4.4.6

I hjärtat av industriområdet Högdalen, söder om Stockholm, växer ett kluster av miljöteknikföretag. Som exempel har boende i Högdalen startat en stadsodling nära industriområdet i samarbete med Cleantech Högdalen, Parkförvaltningen Årsta-Vantör och Nya Rågsveds Folkets Hus förening. Odlingen binder ihop industriområdet och bostadsområdet i Högdalen. Stadsodlingar sker på flertalet platser i Stockholm och odlingen i Högdalen utgör ett exempel på den här typen av verksamhet.

I maj 2015 började man att skapa stadsodlingen. Projektet bedrevs av 20 stycken engagerade stadsodlare som fick stöd av Stockholms stad och Nya Rågsveds Folkets Hus förening. Till en början har stadsodlingen 20 odlingsplatser i storleken två pallkragar per odlare. För att avgränsa odlingen har man byggt ett staket av spillvirke från en verkstad i industriområdet.

Parkförvaltningen har bidragit till att få igång projektet. T.ex. har man fått jord och pallkragar samt en 1 m3 stor vattentank då stadsodlingen saknar vattenanslutning.
Stadsodlingar medför många positiva aspekter till en tätbebyggd stad som Stockholm. Främst skapar den möjlighet för medborgarna att aktivt odla egna växter och grönsaker, en möjlighet som man normalt inte brukar ha i storstäder. Den främjar också nya gemenskaper, här träffas grannar och odlar tillsammans, vilket är uppskattat av lokalbefolkningen. Även medvetenheten om vad vi äter bidrar till att det finns ett intresse för att odla nya typer av frukter och grönsaker.

Uppdaterad: 2018-02-06