Gå direkt till sidans innehåll

Sedimentprovtagning vid Trekantsbadet

Åtgärd TEMA. 3.1.15.4. 10
Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2008

Trekanten är en av Stockholms mest förorenade sjöar. Sedimenten i sjöns djupare delar innehåller höga halter av tungmetaller och polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Frågan om det kan vara hälsofarligt att komma i kontakt med sedimenten har uppstått vid olika tillfällen. Syftet med projektet har varit att minimera risken för att bottensedimenten vid badplatsen har negativ påverkan på hälsan för de som använder badet.

Tidigare provtagningar i sjön har genomförts ute på djupare vatten men för att få en tydligare kunskap om vilka halter som förekommer inne vid själva badplatsen krävs nya provtagningar. Projektet har också undersökt i vilken utsträckning det är hälsofarligt att vid upprepade tillfällen komma i kontakt med de ämnen som finns i sedimenten för att kunna avgöra om en åtgärd är nödvändig. Projektet har finansierats med medel från Miljömiljarden.

Resultat

Stadsdelsförvaltningen gav Högskolan i Kalmar i uppdrag att genomföra projektet. Undersökningarna har visat att föroreningshalterna i sand vid badplatsen och i ytvatten är låga. Slutsatsen från de genomförda undersökningarna är att exponeringen för PAH och metaller vid bad i sjön Trekanten, vid nu uppmätta halter, inte bedöms medföra några hälsorisker av betydelse.

Genom projektet har Högskolan i Kalmar fått möjlighet att utveckla en modell för bedömning av påverkan på människors hälsa vid kontakt med förorenade bottensediment. Modellen kan användas för bedömning av risker även vid andra badplatser.

Ansvarig organisation
  • Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning
Kontakt
Uppdaterad: 2023-10-26