Natur
Stockholmarna har en för storstäder unikt nära och tillgänglig grönstruktur genom större sammanhängande naturområden, sjöar, vattendrag, parker och grönstråk. Drygt hälften av kommunens area består av grön- och blåytor. Här finns flera områden med höga naturvärden, såsom de stora ekbestånden på Norra Djurgården. Behovet av mark är stort för den växande staden. Staden arbetar därför med förstärkningsåtgärder och hänsyn i grönstrukturen för att stärka den biologiska mångfalden och säkra olika ekosystemtjänster, även i den bebyggda miljön.
Läs mer
Digital utbildning i naturvårdande skötsel
Utbildningen beskriver hur olika naturtyper bör skötas för att gynna den biologiska mångfalden. Materialet riktar sig till alla som praktiskt eller administrativt deltar i arbetet med stadens grönytor, till exempel parkingenjörer, miljösamordnare och entreprenörer.
City Biodiversity Index: Att mäta biologisk mångfald
Hur kan man mäta insatser för att främja biologisk mångfald i städer? Inom det internationella projektet Earth Observation for City Biodiversity Index arbetar man med metoder för att utvärdera naturvårdsinsatser i städer, och Stockholms stad deltar i projektet.
Stockholms läns strategi "Ett rik växt- och djurliv"
Strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län (2015)
Konventionen om biologisk mångfald
Läs om konventionen för biologisk mångfald (1993) om naturvård och artskydd på Naturvårdsverkets hemsida.
Naturreservat i Stockholms stad
Läs om Stockholms naturreservat. Här finns kartor och beskrivningar av reservaten samt möjlighet att ladda ned en app som hjälper dig upptäcka reservaten!
Biologisk utveckling av Stockholm - åtgärdskatalog
Åtgärdskatalog med förslag till nagturvårdsåtgärder för att nå en ökad biologisk mångfald i Stockholm (2003).
Klimateffekter på biologisk mångfald i Stockholm
Översiktlig kunskapssammanfattning av klimatförändringens effekter på den biologiska mångfalden med fokus på Stockholmsområdet. Miljöförvaltningen 2007.