Gå direkt till sidans innehåll

Luft

Luftmätstation på tak
Foto: Johan Pontén
Tema TEMA. 2

Kvävedioxid
Partiklar
Marknära ozon

Luften i Stockholm blir allt bättre, de flesta luftföroreningar ligger inom godkända nivåer. En rad åtgärder som strängare utsläppskrav för fordon och industrier i Europa, utbyggd fjärrvärme, fler elbilar och renare bränslen, införande av miljözoner, trängselskatt, dubbdäcksförbud och dammbindningsåtgärder har alla bidragit till bättre luftkvalitet.

Miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsmål för luft
I Sverige finns miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsmål som tillkommit för att främst skydda människors hälsa. Normvärden baseras på EU-direktiv och är juridiskt bindande, medan målvärden är vägledande nivåer med tanke på människors hälsa.

Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid och småpartiklarna PM10 och PM2.5 nås i Stockholm trots att halterna vanligtvis hör till de högsta av luftföroreningarna som regleras i luftkvalitetsförordningen.

Halterna av svaveldioxid är sedan länge mycket låga vilket beror på minskad oljeförbränning och utbyggd fjärrvärme.

Däremot klaras inte miljökvalitetsnormen för marknära ozon. Under år 2023 medförde den varma och soliga våren att halterna av marknära ozon överskred normvärdet till skydd av hälsa under några dagar i maj.

Även de högsta tillåtna halterna av kolmonoxid överskrid miljökvalitetsnormen. Detta sker nästan varje år vid ett motorevenemang med gamla bilar utan avgasrening på Sveavägen.

Stockholm når inte miljökvalitetsmålet Frisk luft
Det finns även nationella mål för att skydda människors hälsa. Under år 2023 klarades inte miljökvalitetsmålen avseende partiklar (PM10) vid mätstationerna Hornsgatan, Sveavägen och E4/E20 Lilla Essingen.

För kvävedioxid klarades inte miljökvalitetsmålen vid mätstationerna Hornsgatan och E4/E20 Lilla Essingen.

För att nå miljömålen, och kommande skärpta lagkrav, måste utsläppen till luften minska ytterligare.

Reviderat luftdirektiv
Kunskapen om hur människors hälsa påverkas av luftföroreningar har ökat. Känsliga grupper är extra utsatta och forskningen har påvisat negativa hälsoeffekter vid allt lägre nivåer, och EU skärper de lagstadgade nivåerna inom kort. För Sveriges innebär det att miljökvalitetsnormerna kommer att skärpas inom några år.

Östra Sveriges Luftvårdsförbund
Staden är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund som övervakar, analyserar och beskriver luftkvaliteten i medlemskommunerna.

Driften av förbundets miljöövervakningssystem sköts av SLB-analys som är en enhet inom miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Kontakt
Uppdaterad: 2024-11-13