Gå direkt till sidans innehåll

Klimatpåverkan från inköp av livsmedel

Barn vid matbord
Lunch på förskolan. Foto: Anna Åberg
Indikator TEMA. 1.1. 12

Indikatorn visar klimatpåverkan från de livsmedel som staden köper in, tillagar och serverar i de kommunala verksamheterna, framför allt i förskolor, skolor och äldreomsorgen.

Stockholms stad köper mat för omkring 600 miljoner kronor per år, varav drygt två tredjedelar är livsmedel (råvaror). En tredjedel är inköp av färdiga måltider som upphandlas i separata avtal, dessa ingår inte i denna indikator.

Stadens inköp av livsmedel följs upp genom IT-verktyget Hantera livs som är kopplat till det statliga forskningsinstitutet RISE klimatdatabas för livsmedel. De beräknade växthusgasutsläppen redovisas i koldioxidekvivalenter (CO2e).

Beräknade utsläpp av växthusgaser per kg inköpta livsmedel inom stadens kommunala verksamheter

Datakälla: IT-stöd för livsmedel, Hantera Livs
Senaste värdet:
1,7 kg CO2e (2024)
Utgångsvärde:
2,1 kg CO2e (2013)
Mål:
1,6 kg CO2e (2023)

Kommentar

Upphandlade färdiga måltider ingår inte i redovisningen nu, men ett utvecklingsarbete pågår i staden för att kunna ställa krav på att måltidsleverantörerna ska redovisa måltidernas klimatpåverkan.

Uppdaterad: 2025-06-11