Det finns många olika kategorier trafikolyckor, men tre av dem dominerar helhetsbilden i Stockholm - fallolyckor bland fotgängare, upphinnandeolyckor med motorfordon samt cykel singelolyckor. Tillsammans står de för två av tre trafikolyckor som sker i staden.
Under 2020 minskade totala antalet inrapporterade olyckor med 34 % jämfört med 2019. Den absolut största minskningen syns i kategorin fallolyckor som minskade med 68 % och påverkade den totala olycksstatistiken markant. Minskningen av fallolyckor under 2020 kan bero på den milda vintern, att färre äldre vågade sig ut under den pågående pandemin, bristande rapportering från sjukvården alternativt en lägre benägenhet att uppsöka vård för dessa skador eller en kombination av samtliga nämnda alternativ. Antalet inrapporterade olyckor ökade under 2021 jämfört med 2020 men var fortfarande lägre än 2019. Troligtvis har pandemin påverkat olycksstatistiken även för 2021.
Fallolyckan är den vanligaste trafikolyckstypen i Stockholm och har under de senaste fem åren i genomsnitt stått för 26 % av samtliga trafikskadade. I de allra flesta fall skadas fotgängaren måttligt eller lindrigt. Olyckorna är starkt väderberoende och sker oftast pga halka. Även om fallolyckorna är kraftigt säsongsbetonade, sker de året runt. Dessa året-runt-olyckor kan bero på alltifrån ojämnt underlag, sviktande hälsa till dåligt underhåll eller bristande uppmärksamhet.
Upphinnandeolyckorna med motorfordon tillhör de tre vanligaste trafikolyckstyperna i Stockholm och har under de senaste fem åren i genomsnitt stått för 17 % av samtliga trafikskadade. Upphinnandeolyckorna sker när ett eller flera motorfordon kör på framförvarande fordon eftersom de inte hunnit stanna i tid. Denna typ av olyckor är vanliga på platser med ryckig trafik och köer vilket gör att större vägar såsom Essingeleden, Drottningholmsvägen, Södertäljevägen, Södra länken och Nynäsvägen är särskilt drabbade.
Singelolyckor med cykel tillhör de tre vanligaste olyckstyperna i Stockholm och har under de senaste fem åren i genomsnitt stått för 20 % av samtliga trafikskadade. Singelolyckorna beror på olika saker, men många gånger har ingen förklaring till olyckan beskrivits i olycksrapporten. I de fall då orsak har angetts mer ingående är vägarnas underhåll och utformning, föremål på vägarna samt cyklistens beteende och interaktion med cykeln vanligt förekommande.