Den cirkulära bygg- och rivningsprocessen
ArtikelI en cirkulär bygg- och rivningsprocess planeras resurseffektivitet in tidigt i processen vilket ökar möjligheten att återanvända befintliga resurser, öka materialåtervinningen och minimera avfall.
Processen utgår från modellen för cirkulär ekonomi och avfallshierarkin, eller avfallstrappan som den också kallas.
Cirkulär ekonomi
Illustration på hur avfallet recirkulerar i ett kretslopp, från råmaterial, därefter hållbar design, tillverkning/återtillverkning, användning/återanvändning, insamling (utsortering av farligt avfall) och till sist återvinning för att börja om från början till hållbar design.
Cirkulär ekonomi är ett samlingsbegrepp för ett system som så effektivt som möjligt recirkulerar resurser i ett kretslopp. Syftet är att bibehålla högsta möjliga värde så länge som möjligt för att därefter låta eventuella restprodukter bli till nytt råmaterial, helt enligt naturens egna principer.
Avfallshierarkin
Avfallstrappan beskriver hur avfallet ska prioriteras i fallande ordning från förebyggande, återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning och sist deponering.
I en perfekt cirkulär ekonomi existerar inget avfall. Avfall definieras i stället som material som råkat hamna på fel plats. I våra samhällssystem, och inte minst inom bygg- och anläggningsbranschen uppstår dessvärre en betydande mängd avfall. Detta innebär en kostnad, både ekonomiskt och miljömässigt. Målet är därför att eftersträva cirkulära materialflöden.
Utifrån avfallshierarkin kännetecknas cirkulära materialflöden av de tre översta trappstegen; förebygga avfall, ökad återanvändning och materialåtervinning.
För att ett cirkulärt byggande ska bli verklighet krävs utveckling och ändrat förhållningssätt hos alla aktörer. Det krävs förändringar av regelverk, nya affärsmodeller, innovationer och samverkan. Ett helt cirkulärt byggande är i dagsläget en vision men stegvis behöver staden röra sig i den riktningen.