Utmaningen
Det finns få ombyggnadsprojekt inom Stockholms stad som har materialinventerat och återbrukat byggmaterial och produkter i större skala, men det finns god potential.
Åtgärden
Inledningsvis identifierar bolagen lämpliga projekt som ska ha återbruksfokus innan ombyggnad. Att planera för återbruk i tidigt skede är avgörande. Principen bör vara att i första hand återbruka inom projektet, i andra hand inom den egna organisationen, i tredje hand återbruka inom stadens organisation och i sista hand sälja materialet på extern marknad.
Inventeringen ska omfatta farligt avfall samt vilka material som kan återbrukas, återvinnas eller energiåtervinnas. Det är viktigt att säkerställa god kunskap för att trygga att farliga ämnen inte ingår i produkter som avses cirkuleras. Ett inventeringsverktyg kan användas, exempelvis CCbuilds eller liknande. I respektive projekt inventeras och identifieras, med hjälp av exempelvis en återbrukskonsult, material/produkter för återanvändning, renovering samt återvinning. Återbrukskonsulten kan också hjälpa till att vara en länk mellan pilotprojekten för återbruk.
Gemensamma lärdomar av pilotprojekten kan exempelvis vara:
- Vad skiljer en återbruksombyggnad från en traditionell ombyggnad?
- Har materialen rätt dimensioner och hållfasthet för att kunna användas på nytt?
- Klarar materialen dagens krav på kemikalieinnehåll?
- Var ska materialen förvaras i väntan på ny användning?
- Hur löser man behovet av garantier för återbrukat material?
- Hur kan krav ställas i upphandlingar som leder till ett ökat återbruk framöver?
- Vad är kostnaderna i relation till en traditionell ombyggnad?
Pilotprojekten ska utvärderas noggrant och erfarenheter ska delas inom staden. Som ett resultat av pilotprojekten tas metod och rutiner för att implementera inventering och återbruk i alla stadens ombyggnadsprojekt fram. Pilotprojekten bör också identifiera vilka möjligheter, utmaningar och risker som finns, samt söka erfarenheter från andra återbruksprojekt och identifiera återbruksaktörer.
Genomförande
Stadens husbyggande bolag samt fastighetsnämnden genomför minst ett pilotprojekt vardera med projekteringsstart senast 2024. Som ett alternativ till pilotprojekt skulle innovationsupphandling kunna användas där så är lämpligt.
Ansvariga för genomförande är styrelserna för Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa och SISAB samt fastighetsnämnden.