Sensommaren 2021 tog kocken på förskolan Utsikten, initiativ till pilotprojektet ”Från jord till bord”. Målet var att på ett lekfullt sätt lära barnen om biologisk mångfald, ekosystem och hur maten vi äter blir till.
– Vi har odlat länge, men genom projektet ville vi ta ett steg till. Vi ville arbeta för en klimatsmart stad med respekt för människor, djur och natur. Målet var att med permakulturtänk skapa en fruktträdgård med kolsänkor och miljöer för ökad biologisk mångfald på förskolegården.
Projektet startade när kocken tillsammans med barn och pedagoger, byggde jord av löv, pinnar, barr, kottar och hästgödsel. När förskolan 2022 fick finansiering av projektet kunde hela förskolegården omvandlas till en trädgård med fruktträd, bärbuskar och blommor för pollinerare. Även grönsaks- och kryddodlingar anlades samt bon för vildbin. Biokol användes i alla planteringar för att skapa kolsänkor och jorden gödslades med näring från den egna bokashikomposten.
– Effekten av projektet är att vi bidrar till en hållbar stad samtidigt som barnen lär sig hur vi kan arbeta för att nå förskolans miljömål. De deltar i matens livscykel när de vårdar växter, insekter och mikroorganismer.
– Förutom barnen har rektor och förskolans pedagoger har varit engagerade i projektet. Vi fortsätter givetvis vårt arbete och vill gärna inspirera andra förskolor att arbeta med biologisk mångfald och klimatsmarta alternativ.