Utvecklingen av Järva togs upp som förslag i BUS (Biologisk utveckling av Stockholm 2003) för att förstärka artrika biotoper och öka deras naturupplevelser för att höja områdets rekreationsvärden och biologiska mångfald.
Slåtter med upptag ska ske kontinuerligt enligt skötselplanen för Igelbäckens kulturreservat. Slåtter har bedrivits bitvis på Järvafältet sedan flera år tillbaka, men flera viktiga slåtterytor har tyvärr utelämnats. Sedan 2015 och framöver kommer även de särskilt viktiga floraytorna, de så kallade ÖGA-ytorna (Öppna Gräsmarkers Arter) att inkluderas i slåttern.
Den kontinuerliga skötseln är en förutsättning för att den biologiska mångfalden ska bibehållas och utvecklas. Inom området förekommer ett antal rödlistade, hävdberoende arter som backsippa, korskovall, backtimjan och backklöver. Backsippan har här sina enda kvarvarande växtlokaler i staden.
Skötseln delas mellan Rinkeby-Kista och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning samt Trafikkontoret. Trafikkontoret ansvarar för skötseln inom Igelbäckens kulturreservat.