Gå direkt till sidans innehåll

Grundvatten

Utrustning för grundvattenprovtagning.
Provtagning av ett grundvattenrör. Foto: SGS Analytics Sweden AB
Tema TEMA. 3. 14

Grundvatten är en del av vattnets kretslopp. Nederbörden infiltreras i marken och bildar grundvatten, som sedan flödar ut i sjöar, vattendrag och våtmarker.

Nederbörd, avdunstning och avrinning varierar över tid, vilket innebär att mängden vatten i grundvattenmagasinen också varierar med tiden. Stockholm har en betydande grundvattentillgång och det är Stockholmsåsen/Brunkebergsåsen, den används dock inte för dricksvattenproduktion.

I Stockholm använder vi Mälarens vatten för att producera dricksvatten och grundvattenkvaliteten har därför inte en direkt betydelse för vår vattenförsörjning.

Föroreningar sprids

Grundvattnet strömmar vidare ut i våra ytvattenförekomster och för då med sig eventuella föroreningar i marken vilket kan påverka växt- och djurlivet. Halterna av föroreningar som hittas är en spegling av vår användning av kemiska ämnen i olika produkter och verksamheter, såväl historiskt som i nutid.

Föroreningar kan spridas diffust genom exempelvis dagvatten eller med regn. Det finns även punktkällor såsom miljöfarliga verksamheter, gamla markföroreningar, tippar eller förorenade fyllnadsmassor.

Staden övervakar grundvattenkvalitet och grundvattennivåer

  • Exploateringskontoret har ett omfattande kontrollprogram för att mäta grundvattennivåer kopplat till exploatering och problem med marksättning, som pågått under lång tid.
  • Miljöförvaltningen inledde 2023 övervakning av klimatförändringarnas påverkan på grundvattennivåerna, genom kontinuerliga mätningar med nivålogger i ett urval rör.
  • Miljöförvaltningen genomför även regelbundet undersökningar för att mäta halten föroreningar i grundvattnet och hur de förändras över tid. Den senaste undersökningen gjordes 2022.
Kontakt
Uppdaterad: 2024-09-19