Utmaningen
Att bygga, renovera och riva cirkulärt kräver mod att bryta gamla mönster. Det krävs att våga tänka nytt, testa nya affärsmodeller och utbyta kunskap. Idag saknas ett centrum som driver på och delar erfarenheter mellan stadens bolag och förvaltningar kring byggavfall och ett cirkulärt byggande.
Åtgärden
Ett centrum inrättas, i inledningsskedet som en pilot, där erfarenheter om cirkulärt byggande delas och utvecklas. Här krävs ett aktivt deltagande av alla stadens byggande bolag och förvaltningar, med förslagsvis en styrgrupp och arbetsgrupp. Det finns en fokusgrupp ”Hållbara miljöanpassade byggnader och anläggningar” i Norra Djurgårdsstaden som diskuterar bland annat frågor om byggavfall, vars erfarenheter kan tillvaratas. Centrumet bör bland annat få till uppgift att föreslå successiva skärpningar av stadens gemensamma avfallskrav för bygg- och rivningsavfall, ta fram förslag till nya krav och riktlinjer samt säkerställa uppföljning av de gemensamma kraven. Centrumet identifierar hinder och initierar utvecklingsprojekt, utbildningsbehov och samverkan med andra aktörer. Centrumet undersöker också behovet av en intern informationsportal för att dela dokument.
Centrumet bör också ta ansvar för att driva påverkansarbete, exempelvis för hur livscykelkriterier i Byggvarubedömningen (BVB) kan utvecklas med avseende på avfallshantering. Vid positivt utfall av piloten övergår centrumet till ett bestående sådant efter år 2022.
Genomförande
Centrumet ska inrättas under en testperiod 2021–2022. Den fortsatta formen utvärderas efter testperioden.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för att starta upp och driva centrumet. Medlemmarna som aktivt deltar är styrelserna för Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa, SISAB, Stockholms Hamn, SVOA, fastighetsnämnden, exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden.