Bakgrund
Med varor och produkter som staden köper följer en mängd förpackningar och emballage som till stor del är tillverkade av plast. I de flesta fall har förpackningen och emballaget en viktig funktion som skydd under transporten, men överflödigt material förekommer och ger upphov till onödigt avfall.
Vissa förpackningar består av sammansatta material som är svåra att separera, andra är tillverkade i plastsorter som inte materialåtervinns i dagsläget. Emballage skulle i vissa fall kunna återanvändas, om bara logistiksystem fanns. Smartare förpackningar och emballage, som fungerar i ett cirkulärt flöde, behöver utvecklas och här har producenter och leverantörer en viktig roll.
Staden behöver stimulera marknaden att utveckla fler förpackningar i återvunnen plast.
Syftet
Syftet med åtgärden är att andelen onödiga förpackningar ska minska och att nödvändiga förpackningar i högre grad ska bestå av återvunnet och återvinningsbart material. Upphandlingsarbetet och avtalsdialogen lägger grunden för hur källsortering och avfallshantering sedan kan ske.
Redan idag finns hos Upphandlingsmyndigheten förslag på kriterier för förpackningar inom vård och omsorg samt förpackningar för livsmedel. Redan idag skulle servicenämnden kunna utgå från dessa i marknadsanalyser och upphandlingar. För att vidareutveckla arbetet med förpackningar och emballage i det övriga sortiment är det viktigt att föra dialog med leverantörerna.
Genomförandet
Servicenämnden är ansvarig för genomförandet och miljö- och hälsoskyddsnämnden ska stödja arbetet med sin expertkunskap om plast.
Resultatet från marknadsanalyser kommer ligga till grund för att veta när och hur Upphandlingsmyndighetens kriterier kan användas. Servicenämnden ansvarar för att använda och följa upp Upphandlingsmyndighetens kriterier för förpackningar inom livsmedel samt vård och omsorg.
Dialog med stadens leverantörer om förpackningar och emballage bör ske inom den ordinarie avtalsuppföljningen. Det är viktigt att säkerställa att förpackningar och emballage som anses återvinningsbara i slutändan materialåtervinns. Vägledning finns i Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) guide om förpackningsmaterial. Dialog om möjlighet till materialåtervinning bör även inkludera stadens avfallsentreprenörer.
Eftersom det sker en ständig utveckling från leverantörernas sida behöver arbetet ske kontinuerligt mellan 2022 och 2026.