Gå direkt till sidans innehåll

Genomföra utbildningar och branschsamverkan

Kontor, tjänstepersoner
Foto: Lennart Johansson
Åtgärd CB. 3

Åtgärd 1.3: Genomföra utbildningar och branschsamverkan för cirkulärt byggande

Åtgärdsstatus:
Planerad Planerad
Styrdokument:

Handlingsplan för cirkulärt byggande

Utmaningen

Cirkulärt byggande är ett utvecklingsområde där det saknas kunskap, både inom och utanför staden. Det handlar om att bryta ny mark, skapa nya arbetssätt och affärsmodeller. Vad menas med begreppen, vad kan en kommun och dess bolag göra för att främja ett cirkulärt byggande? Hur kan krav ställas och utformas? Vad innebär cirkulär projektering? Vilka delar i en byggnad vid ombyggnad/rivning är lämpliga för återbruk och hur kan återbruk skalas upp? Hur ser återbruksmarknaden ut? Vilka goda exempel finns att ta efter? Hur arbetar andra aktörer med frågan? Frågorna är många. Staden behöver bygga upp intern kunskap kring cirkulärt byggande.

Åtgärden

Stadens interna centrum för cirkulärt byggande (se åtgärd 1.1) identifierar behov av kompetensutveckling inom staden. Centrumet anordnar lämpliga seminarier och utbildningar för att kompetensutveckla de medarbetare inom staden som involveras i cirkulärt byggande. Dessa kan vara upphandlare, byggprojektledare, miljöansvariga med flera inom staden. Det kan också handla om att ordna inspirationsseminarier för ledningsgrupper och beslutsfattare. Olika externa aktörer bjuds in till seminarier för nätverkande och erfarenhetsutbyte om cirkulärt byggande. Här får staden också möjlighet att samverka, utvecklas och utbyta information och kunskap tillsammans med andra aktörer inom cirkulärt byggande.

Genomförande

Arbetet startas upp 2021 och fortsätter därefter kontinuerligt. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för att erbjuda lämpliga utbildningar och kompetensutveckling samt driva nätverk och branschsamverkan, i nära samarbete med styrelserna för Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa, SISAB och SVOA, fastighetsnämnden, exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden.

Ansvarig organisation
  • Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Aktör
  • Exploateringsnämnden
  • Familjebostäder
  • Fastighetsnämnden
  • Micasa
  • SISAB
  • Stockholmshem
  • Svenska Bostäder
Uppdaterad: 2024-08-05