Bakgrund
Förbrukningsartiklar är en stor grupp varor som är uppdelade på många olika avtal med flera leverantörer. Här ingår bland annat engångsmaterial till livsmedelshantering och vård och omsorg, bild- och formmaterial, köks- och hushållsartiklar av flergångskaraktär, kontorsmaterial och säsongsbetonade artiklar. IVL Svenska Miljöinstitutets kartläggning av stadens plastflöden visar att det behövs ett mer systematiskt sätt att sammanställa data så områden med hög potential för mer hållbar plastanvändning kan identifieras.
Syftet
Syftet med åtgärden är att börja redovisa hur inköpen av förbrukningsartiklar i plast varierar över tid och presentera resultaten årligen på miljöbarometern.stockholm.se. Främst gäller det artiklar som är centralupphandlade och som servicenämnden ansvarar för och kan få fram statistik över. Förslagsvis görs en jämförelse av de inköpta mängderna årligen med mätningen som gjordes 2020 över 2019 års inköpta mängder.
Ett mer systematiskt sätt att sammanställa data skulle också ge möjlighet för nämnderna själva att följa upp sin egen användning i detalj och över tid vilket är en viktig del i nämndernas och bolagens egen styrning för att nå en mer hållbar plastanvändning.
Genomförandet
För att genomföra åtgärden behövs samarbete mellan miljö- och hälsoskyddsnämnden och servicenämnden. Statistik över inköp av förbrukningsartiklar inom olika sortiment används för att jämföra förbrukningen från år till år. Fokus bör ligga på ett urval av de vanligaste artikelgrupperna som köps in, och som var vanligast vid mätningen 2020. Eventuellt kan statistiken behöva anpassas utifrån hur avtalen nyttjas mellan de olika åren. Hur detta görs på bästa sätt behöver utredas under genomförandet. Servicenämnden bör också utreda om bolagens inköpsstatistik kan bearbetas och läggas till nämndernas statistik för att få en samlad bild för hela staden.