Miljöförvaltningen utför miljöövervakning av kvicksilver och tre typer av organiska miljögifter, bromerade flamskyddsmedel, PCB och PFOS, i fisk. Syftet med undersökningarna är att utvärdera halterna i fisk mot gällande gränsvärden för kemisk och ekologisk status i ett antal utvalda sjöar och kustvatten. Genom årlig övervakning fås information om förändringar i halter över tid.
Nedan redovisas uppmätta halter av ämnen jämfört med gränsvärden för kemisk och ekologisk status. Jämförelse med gränsvärdena ger en indikation om när negativa effekter för fisk kan uppkomma. Gränsvärdena är inte avsedda att användas för kostrekommendationer för människor. Livsmedelsverket har kostrekommendationer för gravida, ammande och personer som äter egenfångad fisk, bland annat på grund av innehåll av dioxiner, PCB och kvicksilver i fisken.
Vid miljöövervakningen av fisk analyseras även andra ämnen. Dessa redovisas inte nedan då gränsvärden för ämnena saknas idag. Under dokument finns en sammanställning över samtliga resultat från miljöförvaltningens miljögiftsövervakning av fisk.
Livsmedelsverkets kostrekommendationer
Fisken i vissa av stadens vattenförekomster har förhöjda halter av miljögifter, därför är det extra viktigt att du som fiskar följer Livsmedelsverkets kostrekommendationer för fisk.
Du ska bland annat inte äta abborre, gädda, gös eller lake du fiskat själv oftare än en gång per vecka. Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år.