Gå direkt till sidans innehåll

Tornseglarholkar på tekniska nämndhuset

Foto: Johan Pontén
Foto: Johan Pontén
Åtgärd TEMA. 4.3.3. 2

Tornseglare trivs i den urbana staden. Deras boplatser blir dock allt mer en bristvara och arten är numera rödlistad. Ofta häcker dem under hustak med takpannor, men det finns intressanta exempel från andra länder där holkar placerats på broar, betongväggar och andra fundament.

Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2016

Lagom till sitt 50-årsfirande får Tekniska nämndhuset nya hyresgäster. På byggnadens tak har fastighetskontoret med hjälp av Bee Urban låtit placera ut två radhus med tio holkar för tornseglare. De nya bostäderna är ett led i stadens satsning på att stimulera urbana ekosystemtjänster som ska göra det lättare för hotade arter att överleva i staden. Tornseglare är utmärkta insektsfångare.

Tornseglare är anpassningsbara fåglar som söker sig till varandra och bildar löst sammansatta kolonier. Projekt i bland annat Storbritannien och Holland visar att de med rätt metoder gärna börjar häcka i konstgjorda boplatser.

Tålamod är viktigt när det gäller att få tornseglare till nya boplatser - det kan ta flera år innan de hittar rätt och när de väl bestämt sig tar dem två till tre år på sig att färdigställa boet. Då allt material fångas i luften ska tornseglarholkar inte rensas. Avgörande är också höjden. Boplatserna ska vara minst 4-5 meter ovan mark och med fri inflygning till bohålet och utan träd eller annat är i vägen.

Karta

Ansvarig organisation
  • Fastighetskontoret
Aktör
  • Bee Urban
Uppdaterad: 2024-01-19