Gå direkt till sidans innehåll

Läkemedelsrester i Stockholms avloppsvatten

Aktivitet TEMA. 3.2.2.6. 9
Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2010

Det finns över 1000 aktiva ämnen i de läkemedel som säljs i Sverige i dag och förbrukningen av läkemedel ökar stadigt. Via urinen hamnar läkemedelsrester i avloppet. Avloppsreningsverken är dock inte konstruerade för att bryta ner resterna eller andra farliga ämnen.

I ett projekt finansierat av Miljömiljarden undersöktes avloppsvattnets innehåll av läkemedelsrester före och efter rening. Halterna i Saltsjön undersöktes också, i en gradient från utsläppspunkten för det renade avloppsvattnet och ut i Stockholms skärgård. I framtiden blir vi kanske tvungna att modifiera reningsprocesserna för att kunna rena bort de läkemedel som vi trots allt måste använda. Därför undersöker Stockholm Vatten också nya avancerade reningstekniker och deras förmåga att bryta ned läkemedel.

Resultat

Projektets urval av substanser resulterade tillsammans med andra läkemedel som laboratoriet analyserar i totalt ca 95 ämnen. Av dessa kan 74 spåras i inkommande vatten till reningsverken och ungefär lika många i utgående, fast i lägre koncentrationer. I Saltsjön kan läkemedlen följas utmed den ström som det renade avloppet följer ut i skärgården. I den yttersta mätpunkten är halterna inte mycket högre än i vattnet från Mälaren, dvs något nanogram (en miljarddels gram) per liter.

Ett viktigt delprojekt har varit att testa olika nya reningstekniker som kan komplettera den ordinarie reningen av avloppsvatten. Resultaten visar att det går bra att rena bort läkemedelsrester med flera av dessa metoder. Ur ekotoxikologiskt perspektiv är aktivt kol eller ozonering med låg dos de bästa teknikerna, men en bedömning av kostnader och energiåtgång m m tillkommer.

Ansvarig organisation
  • Stockholm Vatten och Avfall
Kontakt
Uppdaterad: 2023-12-14