Temperaturen registreras av SMHI i Observatorielunden i centrala Stockholm. Mätstationen har varit i drift sedan år 1756. På grund av den "urbana värmeöeffekten" då den centrala staden vuxit, har medeltemperaturen stigit mer än för omgivande områden i länet. Stockholms värmeö har lett till att de temperaturer som nu mäts vid observatoriet är lite varmare (i genomsnitt ca 0,8 grader) än de hade varit om staden sett ut idag som den gjorde för 150 år sedan. Forskare vid Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet har därför korrigerat Stockholms temperaturserie med hänsyn till detta, där Anders Moberg har sammanställt datasetet.
De nyare uppmätta värdena har justerats nedåt för att motsvara gångna tiders mer lantliga miljö. Korrigeringar har också gjorts för äldre mätinstruments placering och noggrannhet. Läs mer här om Stockholms historiska väderobservationer och hur denna s.k. homogenisering av temperaturdata har gjorts.
Indikatorn redovisar årsmedelvärden samt glidande 10-års- och 30-årsmedelvärden. I diagramvyn nedan kan man klicka i rutan "Välj medelvärdestyp" för att visa de olika tidsserierna.