Gå direkt till sidans innehåll

Vattensalamander

Indikator TEMA. 4.3.1. 2

Följ med på inventering i Olovslundsparken i Bromma.

Antal observerade djur av arterna större och mindre vattensalamander (Triturus cristatus och Lissotriton vulgaris) i naturdammen i Olovslund. Inventeringen innebär en årlig räkning i lampljus av antalet salamandrar i dammens strandzon under en timme kvällstid, ledd av biologen Stefan Lundberg. Inventeringen sker i samband med ”salamanderspaning” som guidas av Martina Kiibus i början av maj, då allmänheten ges tillfälle att vara med och leta salamandrar.

Antal större och mindre vattensalamander i Olovslundsdammen.

Rad-id Art Senaste värdet (stycken) Datum

0

Mindre vattensalamander

 453

2024

1

Större vattensalamander

 348

2024

Kommentar

Antalet observerade salamandrar har varierat ganska kraftigt mellan åren, men totalt sett är trenden ökande för den större vattensalamandern. Jämfört med tidigare år har relativt många både större och mindre vattensalamandrar observerats under 2020-talet. Resultaten tyder också på att det skett en ökning av populationsstorleken av de båda salamanderarterna sedan inventeringarna startade år 2007. En bidragande orsak till framgången kan vara Olovslundsskolans årliga räddningsarbete av salamandrar som "hamnat fel" i den intilliggande plaskdammen.

Vid inventeringen den 4 maj 2024 observerades hela 348 större vattensalamandrar - det största antalet hittills i mätserien. 453 mindre vattensalamandrar sågs också, vilket är något färre än de senaste åren men fortfarande ett bra resultat. Intressant var att den större arten nu etablerat så kallade "arenor" för leken i dammens nordvästra del, där förbättringsåtgärder gjorts vintern 2024 i form av bortagande av rotfilt m.m.

2021 hittades flest salamandrar längs norra stranden och resultatet för den mindre arten var mycket bra - 689 ex - medan endast 30 ex av den större vattensalamandern sågs.

En viss osäkerhet i mätresultaten av vattensalamandrarna kan finnas då enbart visuella mätningar använts vid inventeringarna, eftersom större vattensalamander är fridlyst och normalt inte får håvas upp. Visuell mätning innebär också att grumligt vatten i dammen kan ge sämre resultat eftersom det då är svårare att se djuren.

Ansvarig organisation
  • Bromma stadsdelsförvaltning
  • Miljöförvaltningen
Kontakt
Uppdaterad: 2024-09-11