Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

Plantering av växter för att gynna biologisk mångfald

Humla som sitter på en lilablomma
Humla. Foto: Johan Pontén
Åtgärd TEMA.4.3.6.22

Södermalms stadsdelsförvaltning kompletterar för närvarande många av sina parker med bland annat olika buskar, perenner och dammväxter. I arbetet har de fokuserat på växtsorter som gynnar pollinatörer och andra insekter.

För att gynna pollinatörer har förvaltningen valt växter som blommar och som är rika på nektar. De har också sett till att förlänga blomningstiden så att pollinatörer ska ha tillgång till föda under hela växtsäsongen. Detta har man gjort genom att plantera växter som överlappar varandra i blomningstid, så att det alltid finns blommor utslagna på platserna så länge som möjligt. På vissa platser har örter så som mynta och timjan planterats för att främja insekter som fjärilar och skalbaggar.

Södermalms stadsdelsförvaltning har, i kombination med arbetet att gynna den biologiska mångfalden, startat ett projekt där de blandar in klöver och tusensköna i gräsfröblandningarna för att få ännu fler blommor i stadsdelen. Klöver och tusensköna återhämtar sig snabbt från klippning av gräsklippare och är därför lämpliga växter som inslag i en gräsmatta. Förvaltningen ska under år 2022 undersöka om dessa växter även klarat den höga belastningen av tramp från människor.

Informationsskyltar har satts upp vid många av rabatterna för att förklara för omgivningen hur dessa gynnar den biologiska mångfalden.

Uppdaterad: 2021-10-21