Utsläppen av många kända miljögifter har minskat i Stockholm. Men trots det finns höga och i många fall mycket höga halter i miljön. För flera ämnen överskrids miljökvalitetsnormer och gränsvärden. Det beror bland annat på att ämnen som har släppts ut bryts ner mycket långsamt, att ämnen sprids från förorenade områden i staden och att de tillförs via långväga transport.
I Stockholms stads kemikalieplan ligger fokus på att fasa ut ämnen med vissa särskilt farliga egenskaper. Det är bland annat cancerframkallande ämnen och ämnen som kan störa fertiliteten eller påverka arvsanlagen. Det handlar också om kemikalier som bryts ner mycket långsamt, som ansamlas i människors och djurs kroppar eller är akut giftiga. Kemikalieplanen har även fokus på några allergiframkallande ämnen samt särskilt farliga metaller som exempelvis kvicksilver, bly och kadmium.
Lokala fokusämnen
Här presenteras information om de lokala fokusämnena som finns med i Stockholms kemikalieplan, samt om PCB och PAH eftersom halterna fortfarande är förhöjda för dessa vilket gör det viktigt att följa utvecklingen.
Samhällets användning av kemikalier ökar mycket snabbt vilket gör att nya, dåligt undersökta ämnen tillförs. Användningen är starkt kopplad till vår livsstil. Kemikalier används både i produkter som rengöringsmedel och kosmetika och för att producera många av de varor som vi använder i vårt vardagliga liv, som kläder, leksaker och elektronik.
Kemikalierna kan spridas i miljön vid tillverkning av varor och produkter, läcka från varor under hela dess livslängd, eller spridas då varor och produkter blir till avfall. Vi kan få i oss oönskade ämnen genom direktkontakt med varor och material eller via maten och vattnet i form av rester av bekämpningsmedel och andra miljöföroreningar. Ämnena tas upp av kroppen och återfinns därför i blod, bröstmjölk och urin.