Gå direkt till sidans innehåll

7.4 Program för undersökningar av dricksvatten

Illustration: förstoringsglas
Åtgärdsområde 7 - Miljögiftsövervakning
Åtgärd KP23. 7. 4

7.4 Ta fram ett program för undersökningar av särskilt utvalda ämnen i dricksvatten.

Åtgärdsstatus:
Förslag till åtgärd Förslag till åtgärd
Planerat slutdatum:
2023

I Stockholms stad har vi en mycket god tillgång på vatten. Stockholmarnas dricksvatten kommer från vattentäkten Mälaren. Mälarens vatten håller en hög och jämn kvalitet, vilket ger förutsättningar för en enkel men stabil reningsprocess vid vattenverken. Som reservvattentäkt finns Bornsjön.

Vikten av att skydda dricksvattnet förs fram i Handlingsplanen för giftfri vardag. För att följa förändringar i vattenkvaliteten tas regelbundet prover på vattnet i Mälaren och Bornsjön, samt på dricksvattnet som går ut från vattenverken. Provtagning görs också hos konsumenter geografiskt fördelade över Stockholm. De analyser som ska genomföras på dricksvattnet finns primärt i det undersökningsprogram som Stockholm Vatten och Avfall har tagit fram, och som miljöförvaltningen i respektive kommun har fastställt. Analyserna omfattar både mikrobiologiska och kemiska parametrar.

För att säkerställa en fortsatt hög kvalitet på Stockholms dricksvatten behövs en utökad kunskap om föroreningsbilden i råvattentäkterna då dessa förändras över tid. I takt med det bör övervakningen uppdateras med provtagningar och riskanalyser till att omfatta nya ämnen i råvatten, dricksvatten och tappvatten. Det behövs också kunskapshöjande insatser avseende nya ämnen som är relevanta att undersöka.

Då Mälaren påverkas av all verksamhet inom dess tillrinningsområde bör en samverkan mellan kommunernas miljöförvaltningar göras för att säkerställa en gemensam bild för Mälaren som dricksvattentäkt.

Ansvarig organisation
  • Miljöförvaltningen
  • Stockholm Vatten och Avfall
Kontakt
Uppdaterad: 2022-10-27