Gå direkt till sidans innehåll

Kyrksjölöten - återintroduktion av större vattensalamander

Årsungar av större vattensalamander
Årsungar av större vattensalamander efter inplantering. Foto: Magnus Sannebro
Åtgärd TEMA. 4.3.1. 3

Kyrksjön är avsatt som Natura 2000-område med anledning av den större vattensalamandern. I slutet av 1990-talet försvann dock arten från lokalen, varför man år 2007 anlade en mindre damm intill sjön i hopp om att groddjur skulle etablera sig. Dammen har därefter utökats i syfte att återskapa en ännu bättre livsmiljö för större vattensalamander. År 2015 beslutade man att hjälpa arten på traven genom en återintroduktion.

Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2015

Återintroduktionen av större vattensalamander i Kyrsjölötsdammen genomfördes i ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms herpetologiska förening inom projektet Grodkollen. Åtgärden gjordes på samma sätt som vid återintroduktionen av arten i Judarskogens naturreservat. Metoden går ut på att flytta vuxna individer från en närliggande damm så att dessa får leka av sig i den nya dammen. Efter lekperioden fångas de vuxna individerna åter in och flyttas tillbaka till deras hemdamm. Vattensalamandrar söker sig nämligen ofta tillbaka till den damm de är födda i. Även i detta fall togs vuxna individer från Olovslundsdammen. För att förhindra de vuxna djuren från att rymma från den nya dammen sattes ett driftstaket upp mellan april och oktober.

Resultat

Resultaten tyder på att återintroduktionen har lyckats i Kyrksjölötens naturreservat. Vid inventering 2023 påträffades under lektid stora populationer av större och mindre vattensalamander samt en liten population av vanlig padda.

När leken var färdig på sensommaren 2015 återfanns 87 av de inlånade vuxna djuren i Kyrksjödammen, vilka kunde flyttas tillbaka till Olovslundsdammen. Minst 372 årsungar räknades in vid fältkontroll hösten 2015. Dessa kunde sedan vandra upp och sprida sig i landmiljön kring Kyrksjön.

2018 följdes reproduktionen hos större vattensalamander upp i Kyrksjödammen.
Vid vårleken påträffades som mest 27 lekande vuxna individer av arten (5 honor och 22 hanar. Dock hade 6 honor setts vid tidigare datum). Ett större antal vuxna individer av mindre vattensalamander observerades också.

Ansvarig organisation
  • Miljöförvaltningen
Aktör
  • Idrottsförvaltningen
  • Stockholms herpetologiska förening
Kontakt
Uppdaterad: 2024-09-04