Pågående övervakning i vattenmiljön
Miljöförvaltningen genomför regelbunden miljögiftsövervakning i sex av stadens vattenförekomster (Årstaviken, Strömmen och Drevviken, Brunnsviken, Bällstaån och Ulvsundasjön). Provtagning av ytvatten görs månadsvis för analys av metaller och organiska miljögifter. Abborre samlas in en gång per år för analys av organiska miljögifter och kvicksilver. Vissa år genomförs även en så kallad screening i ytterligare några vattenförekomster. Då undersöks ungefär samma ämnen som i den ordinarie övervakningen både i ytvatten och i fisk.
Genom att mäta miljögifter i sediment kan man få ett mått på hur belastningen förändras över längre tid, samt kartlägga ämnen som främst är partikelbundna och därför sedimenterar på botten. Bottensediment från vattenområden i och kring Stockholm har undersökts vid flera tillfällen sedan 1990-talet. I samarbete med länsstyrelsen har ett antal större undersökningar med provpunkter inifrån Mälaren ut i skärgården genomförts, senast 2013. I samband med framtagandet av lokala åtgärdsprogram för stadens vattenförekomster har fördjupade sedimentundersökningar gjorts i många vattenförekomster.
Program för övervakning av kemisk ytvattenstatus
Den miljögiftsövervakning som miljöförvaltningen bedriver är en del i den operativa miljöövervakningen som ska genomföras enligt vattendirektivet.
Ett program för övervakning av kemisk ytvattenstatus ska tas fram. Programmet utformas med grund i den miljögiftsövervakning som bedrivits hittills och anpassas efter direktivets krav. Övervakning ska utföras i samtliga vattenförekomster i Stockholms stad med tillräcklig frekvens och med godkänd metod för att kunna statusklassa alla vatten enligt EU:s ramdirektiv för vatten. Programmet ska fortfarande omfatta miljögiftsövervakning i ytvatten, fisk och sediment.
Programmet tas fram och genomförs inom ramen för miljöförvaltningens vattenarbete som bedrivs av vattenmiljöenheten på avdelningen Miljöanalys. Resultaten redovisas här på Miljöbarometern.