De flesta av Stockholms sjöar och vattendrag är övergödda. Det förekommer dock stora skillnader beroende på hur stor den externa belastningen av näringsämnen är och vilka naturgivna förutsättningar som råder. Det är främst höga halter av fosfor som bidrar till övergödningen i sjöar och vattendrag och man kan se effekter genom försämrat siktdjup, förändrad växtlighet, algblomningar och förändringar i djursamhället. Ibland kan algblomningarna bli så omfattande att det påverkar möjligheterna till bad och fiske.
I havet är det främst kväve som är det näringsämne som orsakar övergödning samtidigt som det i många kustområden är fosfor som begränsar algtillväxten. Höga halter av näringsämnen leder till en ökad förekomst av växtplankton i vattnet som i sin tur resulterar i sämre siktdjup och en ökad nedbrytning på botten med lägre syrehalter till följd. För att utvärdera följdeffekterna av höga halter av näringsämnen mäts även syrehalten och siktdjupet.
Provtagning i Stockholm
Vattenkvaliteten i Stockholms samtliga sjöar och Mälar- och Saltsjövikar följs regelbundet genom Stockholm Vattens recipientkontroll.