Gå direkt till sidans innehåll

11.1 Bevaka forskning om mikroplast på åkermark från slam

Plastpåse som flyter i vattnet
Foto: Tobias Dahlin/Azote
Åtgärd HM. A. 48

11.1 Bevaka och följa fortsatt forskning om miljöeffekter av mikroplast på åkermark samt utvecklingen av slamhantering.

Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt

Att sprida avloppsslam på åkermark har flera positiva effekter för miljön och åkermarken. Fosfor, kväve, mikronäringsämnen och mullämnen återförs till jorden. Stockholm Vatten och Avfall behöver dock bidra och följa med i den forskning och teknikutveckling som sker för att minimera de oönskade ämnen som slammet kan föra med sig.

Mikroplaster i kretsloppet

Stockholm Vatten och Avfall har deltagit i en referensgrupp i projektet ”Mikroplaster i kretsloppet”. Projektet har syftat till att skapa en överblick av flödet av mikroplast i kretsloppet med fokus på vad som finns i slam som sprids på åkermark. Projektet har finansierats av Svenskt Vatten och Sweden Water Research med flera.

Hållbar slamhantering

Den statliga utredningen Hållbar slamhantering (SOU 2020:3) överlämnades till regeringen i januari 2020. Utredningen föreslår två olika alternativ på förbud mot spridning av avloppsslam på eller i mark genom antingen
(1) totalt spridningsförbud med mycket begränsade undantag, eller
(2) spridningsförbud med utgångspunkt i att eventuella risker kan hanteras och åtgärdas – undantag medges enligt detta alternativ för hygieniserat och kvalitetssäkrat slam på produktiv jordbruksmark.

Omställningstiden för reningsverken är lång, och Stockholm Vatten och Avfalls bedömning är att ett förbud inte kommer att verkställas inom 10 till 15 år. Med anledning av utredningen kommer Stockholm Vatten och Avfall att följa frågan och se över hanteringen av avloppsslam på längre sikt.

Ansvarig organisation
  • Stockholm Vatten och Avfall
Uppdaterad: 2024-06-24