Miljöförvaltningen avser att ha fortsatta och kontinuerliga inspektioner och kontroller av verksamhetsutövarens egenkontroll enligt miljöbalken. Med stöd i Naturvårdverkets vägledning om ”Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner” så har tillsynsmyndigheten möjlighet att ställa krav på att verksamhetsutövaren tar fram, redovisar och uppdaterar en åtgärdsplan för minskad spridning av mikroplast. Verksamhetsutövaren i det här fallet är fastighetskontoret vid nyanläggning och idrottsförvaltningen vid drift och skötsel.
Vid tillsynen av en konstgräsplan finns det också möjlighet för miljöförvaltningen att ställa krav på att fastighetskontoret och idrottsförvaltningen inkluderar kontroll av spridning av mikroplast. Beroende på förutsättningarna i det enskilda fallet kan det också vara rimligt att ställa krav på andra konkreta åtgärder. Exempel kan vara snöhantering och städning samt hantering och dokumentation av granulat, varav flera utförs redan idag
4.4 Inkludera kontroll av spridning av mikroplast i tillsyn
Gummigranulat
4.4 Inkludera kontroll av spridning av mikroplast i tillsynen.
Handlingsplan Mikroplast
Resultat
Konstgräsplaner med granulatfyllning klassas som miljöfarlig verksamhet med risk för spridning av mikroplast. Miljöförvaltningen har sedan år 2023 ökat tillsynen på konstgräsplaner så att ungefär 10 anläggningar får besök varje år. I tillsynen kontrolleras främst åtgärder för att minska spridningen av granulat, till exempel filter i dagvattenbrunnar och åtgärder vid snöhantering.
Tillsynsmyndigheten (miljönämnden) har möjlighet att ställa krav på verksamhetsutövaren gällande åtgärdsplan och andra konkreta åtgärder. Verksamhetsutövare är både idrotts- och fastighetsnämnden. Idrottsförvaltningen implementerar dessa krav med bland annat uppdatering skötselplaner, färre dagvattenbrunnar utan fälla eller med överfylld fälla och med ökad uppstädning av granulat.
Naturvårdsverket vägleder kring konstgräs för såväl drift som tillsyn.