Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

Konstgräsplaner och lekytor

Trasig fallskyddsmatta av gummigranulat
Gummigranulat
Åtgärdsområde HM.4

Gummigranulat som finns på konstgräsplaner är en källa till mikroplastspridning. Granulat sprids även från lekytor av platsgjutet gummi och hittas i höga halter i sediment i dagvattenbrunnar.

I Stockholms stad finns det totalt 104 konstgräsplaner för fotboll varav 94 är belagda med gummigranulat. Enligt idrottsförvaltningen är en uppskattning att 40-50 ton granulat köps in årligen. Svinnet beräknas bli cirka 20 ton/år från stadens alla planer.

Staden har också 52 större artificiella utomhusytor. Bostadsbolagen och Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) har cirka 50 bollplaner och multiplaner och ett flertal mindre ytor med konstgräs eller gummiasfalt (fallskyddsgummi).

Betydande källa

Gummigranulat som ifyllnadsmaterial på konstgräsplaner för fotboll är en källa till mikroplastspridning. Även granulat i form av platsgjuten gummibeläggning på lek- och sportytor och själva konstgräsfibrerna är en potentiell källa till mikroplast.

Belagda ytor i Stockholms stad

I Stockholms stad finns det totalt 104 konstgräsplaner för fotboll varav 94 är belagda med gummigranulat. Enligt idrottsförvaltningen är en uppskattning att 40-50 ton granulat köps in årligen. Svinnet beräknas som högst bli 210 kg/plan och år, vilket motsvarar sammanlagt cirka 20 ton/år från stadens alla planer.

Staden har också 52 större artificiella utomhusytor. Från dessa ytor leds 35 procent av dagvattnet till reningsverk. Utöver dessa ytor har bostadsbolagen och Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) cirka 50 bollplaner och multiplaner och ett flertal mindre ytor med konstgräs eller gummiasfalt (fallskyddsgummi).

Fördelar

Konstgräs används både på fotbollsplaner för tävlingsspel och på mindre bollplaner och multisportytor. Det används också på lekplatser och små ytor som är avsedda för lek snarare än bollsport. Konstgräs ökar nyttjandegraden, markytornas slitagetålighet, hållbarhet och attraktiviteten i stadens parker och bollplaner och främjar spontanidrott.

Platsgjutet gummi används i lekmiljöer som markbeläggning. Det gäller till exempel lekplatser, förskolegårdar och skolgårdar. Gummiprodukter används för att skapa lekmiljöer för barn, öka tillgängligheten och minska risken för fallskador.

Uppdaterad: 2023-05-31