Trekanten är en liten och relativt grund sjö. Vattnet är skiktat under sommaren fram till augusti-september. Syrehalterna i bottenvattnet är låga och fosforhalterna höga. Vid höstomblandningen blir näringshalterna höga i ytvattnet med besvärande planktonblomningar som följd, vilket förvärras av att vattnets uppehållstid är lång, ca 3 år.
Sedan början av 1980-talet har försök gjorts att förbättra vattenkvaliteten genom olika åtgärder – tillsättning av dricksvatten, utpumpning av bottenvatten, luftning och fällning av fosfor. Medel från Miljömiljarden erhölls för att förändra tillsättningen av dricksvatten, från ytlig spridning till utledning under språngskiktet. Dricksvattnet tillsätts via en konstgjord bäck.
Genom tillsättningen av jämförelsevis kallt dricksvatten byts bottenvattnet ut på ungefär två veckor. Syreinnehållet i dricksvattnet bedömdes vara mer än tillräckligt för att upprätthålla höga syrehalter i bottenvattnet och på så sätt förhindra utlösningen av fosfor. Därigenom skulle varken utpumpning av bottenvatten, syrsättning eller fällning vara nödvändigt.