Gå till sidinnehåll
Stockholms kommunMiljöbarometern

5.1 Ställa krav vid upphandling av kläder/textilier

Åtgärd HM.5.1

5.1 Ställa materialkrav vid upphandling av personalkläder och andra textilier som tvättas regelbundet för att minska spridning av mikroplast.

Andelen textiler producerade av syntetiska material ökar för varje år. Polyester är helt dominerande och också det syntetiska fiber som ökar mest. När tyger av syntet tvättas frigörs mikroplaster till tvättvattnet.

Det pågår forskning om hur textilindustrin ska kunna framställa syntetiska tyger som inte släpper ifrån sig partiklar. Bland annat MinShed som är ett treårigt forskningsprojekt.

När den här typen av textiler finns på marknande är oklart. Under tiden bör stadens förvaltningar och bolag välja att köpa personalkläder, och andra textilier som tvättas regelbundet, tillverkade av högre andel naturmaterial.

Detta förutsätter att sådana produkter finns upphandlade och tillgängliga på stadens avtal. Serviceförvaltningen bör därför se över detta vid kommande centralupphandlingar av Yrkeskläder och skor samt Tvätteritjänster (där cirkulationstvätt av yrkeskläder ingår). De bolag som inte är anslutna till de centrala avtalen behöver själva säkerställa att lämpliga produkter finns på avtal.

Staden bör också uppmuntra Upphandlingsmyndigheten att inkludera mikroplastaspekten i sina hållbarhetskriterier för textilier och textilservice för att driva utvecklingen framåt. Om sådana krav finns tillgängliga kan de tillämpas i kommande upphandlingar.

Ansvarig organisation
  • Bolag som upphandlar personalkläder och textilier som tvättas regelbundet
  • Serviceförvaltningen
Stödjande organisation
  • Miljöförvaltningen
Uppdaterad: 2022-10-27