Gå direkt till sidans innehåll

Undersökning av filter för reduktion av koppar

Åtgärd TEMA. 3.1.6.6. 7
Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2009

Miljömiljardsprojektets syfte var att utvärdera hur väl någon eller några filterkonstruktioner reducerar koppar från koppartak. Ett samarbete inleddes 2006 med KTH:s avdelning för korrosionslära. En långtidsstudie har genomförts av kopparavrinning från ett koppartak i Farsta centrum samt kartläggning av förändringar i totalkoncentration av koppar, kemisk speciering och biotillgänglighet utefter passagen genom dagvattensystemet på väg till Magelungen.

Som jämförelse kartlades även bidraget av koppar i dagvattnet från en parkeringsplats vid Storforsplan i Farsta centrum. Resultaten skulle sedan ge svar på om det behövs några filter eller inte och därefter eventuellt testa någon eller några filtertyper.

Resultat

Redan under transport genom avvattningssystemet hade den största mängden frigjord koppar från taket fastlagts. Den koppar som inte bundits upp på vägen hade förändrat sin kemiska form till att vara hårt bunden, främst till organiskt material, och därmed inte tillgänglig för exempelvis vattenlevande organismer.

Resultaten visade att totalmängden koppar i dagvattnet från parkeringsplatsen var högre än den som uppmättes i det regnvatten som avvattnade koppartaket och som varit i kontakt med avvattningssystemen. Koppar från parkeringsplatser härstammar framför allt från slitage av bromsbelägg, däck och asfalt. Även den koppar som fanns i dagvattnet från parkeringsplatsen var starkt bunden till organiskt material och i en otillgänglig form för vattenlevande organismer.

Avvattningssystem fungerar alltså som effektiva sänkor för frigjord koppar varvid ytterligare reningssystem inte anses nödvändigt.

Läs mer i artikeln “Storm water runoff measurements of copper from a naturally patinated roof and from a parking space. Aspects on environmental fate and chemical speciation” (Water Research 2009-09). Författare: Inger Odnevall Wallinder och Yolanda Hedberg, Avd. för yt- och korrosionsvetenskap, KTH, samt Pia Dromberg, Ledningsnät Utredning, Stockholm Vatten VA AB.

Mer info: Professor Inger Odnevall Wallinder, KTH ingero@kth.se

Ansvarig organisation
  • Stockholm Vatten och Avfall
Aktör
  • Kungliga Tekniska Högskolan
Kontakt
Uppdaterad: 2023-10-26