Gå direkt till sidans innehåll

3.1 Seminarier om spridning från byggen

Åtgärd HM. 3. 1

3.1 Ordna seminarier om hur oavsiktlig spridning av byggmaterial till omgivningen under byggprocessen kan minska.

Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt
Styrdokument:

Handlingsplan Mikroplast

Bygg- och anläggningsbranschen behöver informeras om riskerna med nedskräpning, mikroplastgenerering och spridning därav. Detta sker främst genom seminarier. Information kan också spridas via hemsidor och sociala medier i samarbete med branschorganisationer som Byggföretagen, Stockholms byggmästareförening och föreningen Byggherrarna. Kommunikationsinsatsen ska vända sig till både interna och externa byggherrar som bygger och anlägger på stadens mark, men också privata markägare.
Avfallssortering är idag en viktig del inom byggproduktionen, men risken för spridning av plast uppmärksammas sällan. Det skulle kunna införas som ytterligare en miljöaspekt vid avfallssortering i exempelvis Byggföretagens ”Resurs - och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning”.

Resultat

Två webinarium om plastanvändning i bygg- och anläggningsprocessen har arrangerats inom seminarieserierna Plastforum och Forum för kemikaliesmart byggande.

I mars 2021 arrangerades ett webinarium med titeln ”Plastanvändning i byggprocessen – funktionellt och problematiskt”. Under detta webinarium redovisade Håll Sverige Rent projektet "Nedskräpning från byggnationer". Ett exempel på resultat från studien är att cellplast och emballageplast är det vanligast förekommande skräpet och summerades till totalt 396 skräpföremål som vägde totalt 4,7 kg för alla mättillfällen för de tre byggena. RISE berättade om ”Plastmaterialen i byggsektorn; funktion, hållbarhet och återvinning” och den höga potential som plaståtervinning har inom byggsektorn. Till exempel att mindre än 1% av all plast materialåtervinns, och att det redan idag finns system för återvinning av rör, golv och kablar.

I november 2022 arrangerades ytterligare ett webinarium med titeln "Hållbar plastanvändning i bygg och anläggning". Under detta webinarium gav inbjudna talare från Sweco och Ranboll en djupdykning i utmaningar och möjligheter med en hållbar plastanvändning inom bygg- och anläggningssektorn. Sweco redovisade ett uppdrag om möjligheter att öka materialåtervinning och återanvändning i stadens bygg- och anläggningsprojekt. Ramboll berättade om ett projekt finansierat av Naturvårdsverket där förutsättningar och styrmedel för ökad användning av återvunnen plast undersöktes.

Ansvarig organisation
  • Miljöförvaltningen
Uppdaterad: 2025-02-18