Syftet med projektet var att ta fram en handledning för lokal samverkan kring sjöar och vattendrag och att öka den lokala kunskapen om vad som påverkar vattenkvaliteten i sjön Trekanten.
Projektet genomfördes av miljöförvaltningen i samarbete med Liljeholmens stadsdelsförvaltning och med ekonomiskt stöd från landstingets miljöanslag.
Samverkan kring sjön Trekanten
Åtgärd TEMA. 3.1.15.4. 13För att testa samverkan kring vatten på lokal nivå genomfördes ett pilotprojekt runt sjön Trekanten i Liljeholmen under åren 2003-2005.
Resultat
Stor vikt lades vid att ta tillvara olika synpunkter och förslag till lösningar. Ett tjugotal personer från lokala föreningar, skolor, företag och beslutsfattare djupintervjuades. Resultatet från intervjuerna presenterades i rapporten ”Trekanten – en liten pärla i en kommande stadsmiljö”.
Vid en workshop under hösten 2004, fick alla som intervjuats möjlighet att träffa varandra och diskutera vilka åtgärder som upplevs som viktigast att genomföra för Trekanten. Förslagen gav flera konkreta projektidéer. Dessa användes som underlag för att söka medel för nya miljöprojekt. Totalt beviljades Trekanten 13,7 miljoner kronor från Stockholms stads miljömiljard. Följande åtgärder fick ekonomiskt stöd:
- Ändrad tillsättning av dricksvatten
- Omledning av dagvattenledningen som mynnar vid badplatsen
- Förstudie för dagvattenåtgärder samt åtgärder
- Undersökning av föroreningar i sedimenten vid badplatsen
- Information runt åtgärdsprojekten 1-4
Inom ramen för projektet utarbetades även en handledning, ”Handledning för lokal samverkan kring vatten”, som beskriver olika faser i en samverkansprocess, med exempel från Trekanten. Den beskriver hur realistiska mål sätts, hur aktörsanalyser genomförs, olika mötesformer med aktörer och hur analyser av bland annat intervjuer görs. Exempel från detta pilotprojekt finns med som en röd tråd i handledningen.